Ulkonäkö kriisi on niin yleistä.

Siskoni, kaunis, hoikka ja suosittu. Pitkät tummat hiukset, kauniit sääret ja kädet, hoidetut kynnet. Inhoaa silmiään ja liian ohuita huuliaan.

Ystäväni spusuhtainen ja tummatukkainen. Kauniskasvoinen ja upea hymy. Inhoaa sääriään eikä kehtaa käydä uimassa kun "olen niin ruma uimapuvussa".

Toinen ystäväni itkee raskauden myötä menneitä muotojaan ja tulevaisuutta ikuisena yksinäisenä yyhoona kun "ei kukaan minua enää halua".

Ja minä lihava ja silmäpussinen. Kamalaa.

Mikä nyt sitten on kaunista? Onko se se ihastuttava nuori menestyvä blondi etsivä tv-sarjassa, onko se se komea mies joka saa kaikki naiset lakoamaan, tai seksiätihkuvien saippuasarjojen tummatukka jo silmiä räpsäyttämällä on viidettä kertaa alttarilla unelmien poikamiehen kanssa?

Vai voisiko se olla se harmaa hiirulainen siellä silmälasien takana. Se hieman pyöreä mutta iloinen nuori nainen. Lihavat ja harmaat hiirulaiset tuppaavat vaan mediassa olemaan niitä jotka aiheuttavat naurut ja säälit osakseen ja jotka pariutuvat niiden toisten tavallisten tallaajien kanssa.

Saimme tästä melkoisen keskustelun aikaan sisareni kanssa joka sai raivarit kun olin merkannut hänet valokuvaan Naamakirjassa. Hän ei halunnut kuviansa näkyviin kaikille ja hermostui tosissaan. Taiston ja kyynelten jälkeen jäimme hiljaa katsomaan kainalokkain tv-sarjaa ja totesin, että onko nuokaan välttämättä onnellisia. Nuo teeveen kauniita ja rohkeat. Kyllä hekin ovat murheellisia ja itseinhoisia. Niin hahmonsa kuin rikkaat näyttelijänsäkin. Ei se "kauneus" tuo onnea. Kai.

Miten se onkaan niin, että vain hoikkuus olisi kaunista. Kun taas monissa maissa lihavuus on kaunista. Sillä lihavuus on merkki siitä että on rikas. Ja se on kaunista. Moni tumma mies lähestyy minuakin sanomalla, että olet kaunis. Toki yksi syy on se että he tahtovat....seuraa. Mutta he saattavat ihan oikeasti monasti nähdäkin kauneuden ihan eri tavalla kuin kotimainen mies. Joillekin länkkäreille lihavuus tuntuu olevan yhtä kuin helppo nakki. "Et sinä ketään muuta saa kun olet niin lihava. Että ota nyt kun on tarjolla" Tämä oli eräs kommentti vuosia sitten. Toisaalta taas eräs tummahipiäinen heilani totesi kun kriiseilin ulkonäköäni, notta luuletko että minua haittaa onko sinulla kiloja vai ei. Olet kaunis juuri sellaisena kuin olet.

Niinhän minä olen. En halua laihtua tullakseni jotenkin kauniimmaksi. Vaan koska haluan olla terve. Haluan jaksaa olla ja Elää.

Silti aina välillä peilistä katsoo ruma tyttö. Siihen on vielä matkaa muutama askel että ihan oikeasti uskoisi, että on hyvä juuri sellaisena kuin on.